понедељак, 4. јануар 2016.

eTwninning

Šta je eTwinning

eTwinning je internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. eTwinning portal promoviše saradnju škola u Evropi i šire putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korišćenje portala je besplatno i bezbedno.

Kome je namenjen

Namenjen je isključivo zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Učitelji, nastavnici, vaspitači, bibliotekari, pedagozi, psiholozi, profesori u Srbiji mogu se registrovati na eTwinning portalu i pridružiti se zajednici eTvinera.
Kako koristiti portal
Na početnoj strani portala nalazi se polje „registruj se“, a klikom na njega otvara se tabela u koju nastavnik ili vaspitač upisuje svoje osnovne podatke. Kada je predregistracija završena, na adresu e-pošte stiže poruka koja u sebi sadrži link na koji je potrebno kliknuti kako bi se registracija završila i kako bi novoregistrovani eTviner definisao korisničko ime i šifru. Nakon toga svaki eTviner se može prijaviti i dobiti pristup svojoj radnoj površini gde se nalazi nekoliko kartica, preko kojih se mogu tražiti kolege ili pregledati raniji projekti. Radna površina je lični ”prostor” na platformi svakog eTvinera i dobro je redovno je ažurirati.
Da biste započeli eTwinning projekat, treba da u svojoj listi kontakata imate kolege sa kojima želite da sarađujete kroz projekat. Pored radne površine tu je Twinspace koji sadrži gotove IKT alate za lakšu komunikaciju i postavljanje i razmenu raznih materijala.

Zapaženi eTwinning projekti, koje Nacionalni tim za podršku nominuje, mogu biti nagrađeni nacionalnom i evropskom eTwinning oznakom kvaliteta.

Saradnja i povezivanje


eTwinning može da bude prilika za profesionalni razvoj i napredovanje. Putem portala se može ostvariti saradnja sa kolegama iz Evrope i šire. eTwinning portal obezbeđuje okruženje pogodno za razmenu ideja, iskustava i saveta, mogućnost uključivanja u razne tematske grupe i forume, kao i prilike da se obukama preko interneta i vebinarima razvijaju i nastavničke i učeničke IKT veštine.

Postupak za validaciju registracije zaposlenih u školama i predškolskim ustanovama


U cilju osiguranja bezbednosti svih korisnika portala, nakon obavljene registracije na internet portalu eTwinning, neophodno je da zaposleni u školi/predškolskoj ustanovi, u roku od tri radna dana od registracije, pošalje skeniranu potvrdu o svom zaposlenju/angažovanju u školi/predškolskoj ustanovi, na adresu e-pošte Nacionalnog tima za podršku: etwinning@tempus.ac.rs. Potrebno je da potvrda ima potpis direktora i pečat škole/predškolske ustanove .
Ako osoba koja se registruje na portal ne pošalje potvrdu iz koje se vidi da je zaposlen/a u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, njegov/njen projekat ne može biti odobren.
Ukoliko zaposleni u školi/predškolskoj ustanovi nije u mogućnosti da pošalje potvrdu u definisanom roku, potrebno je da kontaktira Nacionalni tim za podršku u roku od tri radna dana od registracije na portal eTwinning.
Potvrdu možete preuzeti na slećem linku: 


Molimo buduće eTvinere da se upoznaju sa pravilima ponašanja.

eTwinning правила понашања


Пријавом на портал eTwinning прихватате основне принципе eTwinning заједнице засноване на међусобном поверењу и сарадњи.  

Ваше коришћење портала заснива се на поштовању следећих правила:

   Проверите да ли су све слике и датотеке које учитавате (на свој Профил, Twinspace у Ресурсе) у складу са заштитом ауторских права. Морате се побринути да се лица ученика на фотографијама које објављујете не могу јасно препознати.

    Када остављате коментар на профилу других eTwinnera, Ваши коментари се морају односити на оригинално објављен текст. Неприкладни коментари нису дозвољени и биће пријављени надлежним службама.   

   Проверите да ли су поруке које остављате на форумима у складу са темом форума. Вишеструко остављање исте поруке (остављање исте поруке на више форума) није дозвољено

    Не остављајте превише порука на интерном систему за слање порука члановима портала са којима не сарађујете. Такве поруке се могу сматрати спамом. 
    Обезбедите разуман и прикладан број контаката у својој листи контаката.

    Рад на пројектима у којима учествујете заснован на обостраној сарадњи.

    Избегавајте захтеве за контакте без претходне комуникације, како бисте били сигурни да заиста желите да будете у контакту са том особом.

    Сваки корисник треба да учествује у разумном број пројеката у којима можете активно допринети.

    Oдредите који Вам је одговарајући број сарадника пре него што пријавите пројекат и потрудите се да не позивате нове сараднике пре него што се о томе не договорите са већ укљученима.

   Пре него што се пријавите за Eвропско eTwinning такмичење обезбедите сагласност свих ”оснивача” пројекта на који се награда односи.



Строго је забрањено користити eTwinning у комерцијалне сврхе. Било која компанија, иницијатива, догађај или софтвер у комерцијалне сврхе биће уклоњен као и њихов приступ порталу.

Повреда горе наведеног кодекса понашања може довести до забране даљег учешћа на порталу.


Текст правила понашања преузет је са портала eTwinning. При регистрацији означавате поље испред правила понашања, да сте са њима упознати и сагласни.


Srećan eTwinning!

Нема коментара:

Постави коментар